Cristian Preda: Antonescu reconfirmă disprețul față de orice majoritate care nu îi este favorabilă

Cristian Preda: Antonescu reconfirmă disprețul față de orice majoritate care nu îi este favorabilă
Publicat: 18/08/2012, 13:49
Actualizat: 27/09/2018, 22:40

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susține, pe blog că președintele interimar, Crin Antonescu, își reconfirmă, respingând ipoteza invalidării referendumului de către CC cu cinci voturi la patru, disprețul față de orice majoritate care nu-i este favorabilă.

„Pe 9 august, scriam pe acest blog că «pe măsură ce ne apropiem de data la care guvernul va trimite poziția sa la CC, modul în care se iau deciziile în Curte se va impune foarte probabil ca problema esențială», adăugând că «nu e exclus ca ultima dezbatere în privința referendumului să fie centrată în jurul chestiunii dacă validarea trebuie făcută cu minimum 6 voturi la 3, invalidarea poate fi asumată cu 5 voturi la 4?»”, scrie Preda, sâmbătă, pe blog.

El precizează că Antonescu a confirmat, vineri seară, această așteptare.

„Senatorul penelist, care ține în acest moment locul șefului statului, s-a pronunțat în privința deciziei CC, afirmând că «nu se poate invalidare cu cinci voturi la patru». Trei lucruri ar fi de spus pe marginea acestei declarații: 1. Respingând ipoteza invalidării cu 5 la 4, Crin Antonescu își reconfirmă disprețul față de orice majoritate care nu-i este favorabilă. În același timp, el refuză să spună cum se iese dintr-un asemenea posibil impas. Așa ar fi făcut orice politician responsabil, însă după toate aparențele C. Antonescu e mai interesat de rămânerea cu orice preț la Cotroceni decât de detensionarea situației actuale”, scrie eurodeputatul PDL.

El consideră că textul legii referendumului trebuie de citit „dacă nu există minimum 6 judecători care să considere că votul popular a confirmat – în condiții de perfectă legalitate, incluzând aici și atingerea cvorumului – decizia Parlamentului de a-l suspenda pe Traian Băsescu, vacanța funcției de președinte încetează”.

„2. Să luăm, totuși, în seamă ipoteza unei decizii luate cu 5 la 4 care nu va fi recunoscută de părțile implicate. Se ajunge atunci la arbitraj. Cum orice recurs intern e consumat, cine ar putea fi arbitrul? Ph. Gordon, emisarul dnei Clinton, a spus de mai multe ori în vizita sa de la București că, în condițiile exacerbării partizanatului intern, Comisia de la Veneția ar putea juca rolul unui «terț care validează». E foarte posibil ca experiența Comisiei de la Veneția și ajutorul pe care l-ar putea acorda aceasta Curții Constituționale din România să fi figurat pe agenda discuțiilor lui Gordon cu Băsescu, Ponta și Antonescu. Declarațiile președintelui interimar de vineri seara sugerează însă dezacordul său major cu emisarul american în tot ceea ce privește referendumul. Întrebarea legitimă care se naște e dacă aliatul său Victor Ponta are același punct de vedere. Probabil că premierul, mai prudent în ultima vreme, nu va spune public prea multe până marți, când CC a fixat ședința mult-așteptată”, scrie, în continuare, Preda.

Potrivit acestuia, o eventuală consultare a Comisiei de la Veneția ar da un rezultat defavorabil punctului de vedere al lui Antonescu: „Precedente existente în alte Curți constituționale din Europa ar împinge foarte probabil Comisia de la Veneția să considere că o decizie a CC de invalidare cu 5 la 4 e legitimă, fiindcă ea indică în chip indubitabil că mai lipsesc două voturi pentru a valida consultarea referendar”.

„3. Să luăm însă în seamă și varianta în care, după un vot cu 5 la 4 declarat inacceptabil de C. Antonescu & co., nu se recurge la un arbitraj extern, confirmând astfel critica instituțiilor europene din ultimele zile. S-ar prefera atunci calea – mult mai facilă – a agravării crizei prin presiunea străzii și/sau delegitimarea deciziei CC, printr-un boicot sau chiar printr-o demisie a parlamentarilor USL. Crin Antonescu nu exclude aceste evoluții – despre care s-a vorbit public în ultimele zile – atunci când afirmă că șansele de revenire a lui Băsescu la Cotroceni sunt «infime». Lăsând la o parte sporirea tensiunii sociale (care e deja enormă), să ne închipuim doar scena instituțională: Parlament care nu se reunește pentru a putea lua act de decizia CC; președinție interimară prelungită sine die; guvern în funcție până la alegerile parlamentare, dar imposibil de controlat în absența legislativului; la rândul lui, legislativul nu poate fi dizolvat, pentru a avea alegeri anticipate, fiindcă președintelui interimar Constituția îi interzice acest recurs. Pe scurt: haos. Mai poate opri cineva acest tăvălug? Eu cred că da”, scrie Preda.

Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Realitatea TV, că șansele lui Traian Băsescu de a se întoarce la Cotroceni sunt infime, iar acesta nu va reveni în funcție, el arătând că decizia Curții Constituționale va fi pentru validarea referendumului.

Antonescu a mai spus că nimeni nu va accepta ca judecătorii Curții Constituționale să invalideze cu cinci voturi la patru referednumul de demitere a lui Traian Băsescu, el precizând că legea obligă ca decizia să fie luată cu șase voturi la trei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal